Skip to main content

IJssalons openen hun deuren: 'Er staat gewoon een rij'

foto4

De lente is nog niet begonnen, maar zo voelt het wel. Het is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Terrassen zitten vol en ook voor ijsliefhebbers is er goed nieuws: de eerste ijssalons hebben hun deuren al open gegooid.

Bij Koninklijke Horeca Nederland zien ze veel ondernemers die hun terrassen en strandpaviljoens maar al te graag openen. "Ook ijssalons willen graag van het mooie weer profiteren, maar het is soms de vraag of ze al open mogen", zegt een woordvoerder tegen Editie NL.

Of een ijszaak nu al open mag, hangt af van de afspraken die zijn gemaakt met de eigenaar van het pand en de werknemers. "Maar we horen zeker de geluiden dat ze, waar mogelijk, open gaan."

'Een rij voor de zaak'
De belangenbehartiger van de horecabranche merkt dat er steeds meer terrassen, strandpaviljoens en andere typisch zomerse zaken het hele jaar open zijn. "Veel mensen willen ook gewoon het hele jaar buiten zitten. Met een dekentje of een warmtelamp, en zeker met dit mooie weer."

Dat merkt Lucas Shia, eigenaar van IJssalon Luciano in Utrecht, ook. "We hebben dit weekend gewoon een rij voor de zaak gehad. Vorig jaar waren we op dit moment aan het schaatsen. Dit is ongelooflijk."

Afhankelijk van de leverancier
Normaal gesproken gaat zijn zaak gaat pas de eerste week van maart open. "We zijn nog nooit zo vroeg begonnen. Andere zaken openen wel eens eerder, maar dan verkopen ze koffie en gebak. Wij verkopen alleen ijs."

Twee weken geleden keek Lucas naar de weersvoorspellingen en toen besloot hij dat het mooi genoeg zou worden. "Maar ik ben ook afhankelijk van de leverancier. Die heeft er alles aan gedaan om op tijd te leveren. Ik ben wel nu beperkt open, omdat het ijs heel hard ging dit weekend."

'Hoop op een lang ijsseizoen'
En dus kan het zomaar zijn dat Lucas vanaf nu tot en met het einde van het jaar open blijft. "Met de herfst is het erop of eronder, maar zolang het mooi weer blijft, blijf ik langer open. Ik hoop dat het weer een lang ijsseizoen wordt."

Bron: RTL nieuws